Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Online Shopping (ή Ονλάιν Σόπινγκ)

Κοπελιές και κοπέλια, κατ' αρχήν να σας καλησπερίσω. Είμαι ο Ζήσης, ο άντρας/αρραβωνιαστικός/φίλος/(γκουχ)γκόμενος της Αναστασίας και λέω να συστηθώ επίσημα γιατί είχα γράψει ένα ακόμα πόστ και πολλές δεν καταλάβατε ότι το έγραφε άλλος. Είμαι web developer και δεν το λέω (μόνο) για να διαφημιστώ αλλά γιατί λόγω του επαγκέλματος έχω υποσχεθεί ένα πόστ σχετικό με τις αγορές μέσω Internet για την εβδομάδα που διανύουμε.
Εικόνα της paysafe card από την επίσημη ιστοσελίδα.
Για αρχή, χρειαζόμαστε έναν τρόπο για να πληρώσουμε αν θέλουμε να πάρουμε κάτι. Ένας δημοφηλής τρόπος είναι οι paysafe cards (www.paysafecard.com) που μοιάζουν πολύ με τον πιο σύγχρονο τρόπο να κόβουμε κάρτα για το κινητό. Πληρώνουμε τον περιπτερά/ψιλικατζή/σουπερμαρκετά με όσα χρήματα θέλουμε να βάλουμε στην ψηφιακή μας καρτούλα και μας κόβει ένα χαρτάκι με κωδικό. Αυτός ο κωδικός εξαργυρώνεται σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα υποστηρίζει αυτό τον τρόπο πληρωμής. Για να δούμε αν τον υποστηρίζει το αγαπημένο μας κατάστημα, ψάχνουμε για κάποιον σύνδεσμο που να γράφει "Payment Methods" ή "Τρόποι Πληρωμής" και εκεί μέσα έχει σίγουρα όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε. Εναλλακτικά, αν δε μπορούμε να βρούμε τον σύνδεσμο, προχωράμε σε ένα μουσαντό "Check out" για να δούμε όταν θα μας ζητήσει να πληρώσουμε τι επιλογές μας δίνει. Μη φοβάστε να φτάσετε μέχρι εκεί, αν δε δώσετε στοιχεία πιστωτικής ή οτιδήποτε άλλο δε μπορεί κανένας να σας χρεώσει ή να σας υποχρεώσει να πληρώσετε κάτι.
Επειδή όμως οι paysafe cards δεν υποστηρίζονται από πολλά μαγαζιά και έχουν και μειονεκτήματα όπως π.χ. αν μείνουνε 2-3€ μέσα στον κωδικό, δε μπορώ να ξαναφορτώσω χρήματα στον ίδιο και αν δε βρω να πάρω κάτι με αυτά τα χάνω, περνάμε στον επόμενο τρόπο πληρωμής που είναι οι physical (υλικές) και digital (ψηφιακές) χρεωστικές κάρτες. Υλική χρεωστική κάρτα είναι η πλαστική καρτούλα που μοιάζει με πιστωτική, αλλά δεν είναι, που μας δίνει η τράπεζα όταν ανοίγουμε λογαριασμό για να τραβάμε χρήματα από το ΑΤΜ. Αν η κάρτα έχει σηματάκι Visa ή Mastercard χωρίς την ένδειξη Electron, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά και στη θέση πιστωτικής. Ψηφιακή είναι η καρτούλα που παράγεται μέσα απο σύστημα e-banking και μας δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για να τη χρησιμοποιήσουμε για τις ηλεκτρονικές μας αγορές. Της φορτώνουμε όσα χρήματα θέλουμε απο το λογαριασμό μας, προθέτουμε, αφαιρούμε και γενικά έχουμε απόλυτο έλεγχο για το περιεχόμενό της. Αυτό την κάνει την πιο ασφαλή και ευέλικτη λύση για ηλεκτρονικές αγορές.
Ο "κρυφός" κωδικός της κάρτας (CVV).
Tip: Η Τράπεζα Πειραιώς, αν και όχι τόσο καλή στις υπηρεσίες της μέσα στα καταστήματα, έχει το καλύτερο e-banking σύστημα στην Ελλάδα (www.winbank.gr). Αρκεί να έχετε έναν λογαριασμό και 5€ για να το ενεργοποιήσετε.
Μπροστινή όψη χρεωστικής κάρτας με τσιπάκι.
Η δυνατότερη εναλλακτική λύση σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιείτε τις χρεωστικές και τις πιστωτικές σας κάρτες χωρίς να πονοκεφαλιάζετε αν είναι ασφαλείς οι συναλλαγές σας είναι το paypal (www.paypal.com). Μία ιστοσελίδα που λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στο κατάστημα και την κάρτα σας, πραγματοποιώντας τη "χέρι με χέρι" συναλλαγή χωρίς να χρειάζεται ποτέ το κατάστημα να μαθαίνει τα στοιχεία των καρτών σας. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, καταστήματα ψηφιακών προϊόντων έχουν την επιλογή πληρωμής με paypal και η πλειοψηφία καταστημάτων που πουλάνε υλικά αγαθά. Μία γρήγορη έρευνα στα αγαπημένα σας ηλεκτρονικά καταστήματα θα σας βοηθήσει να δείτε αν αξίζει ο κόπος να ανοίξετε έναν λογαριασμό στο paypal.
Επιλογή πληρωμής με PayPal.
Tip: Τo paypal είναι από τα πιο ασφαλή site στο διαδίκτυο και οι υπηρεσίες που παρέχει είναι αμέτρητες. Δε χρειάζεται όμως να περάσετε μέσα σ'αυτό την ψηφιακή σας καρτούλα μιας και η τράπεζα σας παρέχει ήδη αρκετή ασφάλεια για την υπηρεσία αυτή.
Αριστερά τα στοιχεία του καταστήματος/υπηρεσίας μαζί με το ποσό που πληρώνουμε.
Δεξιά τα δικά μας στοιχεία με την επιλογή να τα τροποποιήσουμε.
Ωραία μέχρι εδώ, έχετε τις καρτούλες σας, τους λογαριασμούς σας, τα username και τα email σας, έχετε βρει τα μαγαζιά που σας βολεύουν για να αγοράσετε πραματάκια. Τι κάνουμε; Φτάσαμε στο διασκεδαστικό κομμάτι επιτέλους! Μπαίνετε στο/α μαγαζί/α που σας ενδιαφέρουν και γεμίζετε ψηφιακά άπατα καλαθάκια με όλα τα καλούδια που ονειρευόσασταν και δε μπορούσατε να βρείτε στην Ελλαδίτσα! Όταν έρθει η ώρα της λυπητερής, πατάτε "check out" στο καλαθάκι σας και επιλέγετε τον τρόπο πληρωμής:
  • Αν έχετε επιλέξει με Πιστωτική/Χρεωστική κάρτα (Credit/Debit Card) το σύστημα θα σας ζητήσει το ονοματεπώνυμο όπως αναγράφεται στην κάρτα (αν πρόκειται για ψηφιακή θα μπορείτε να το δείτε στο e-banking σας), τον αριθμό της κάρτας, το τριψήφιο ασφαλείας (στην πίσω μεριά της κάρτας) και την ημερομηνία λήξης.
  • Αν έχετε επιλέξει paysafe, θα σας ζητήσει μόνο τον κωδικό του αποκόμματος που πήρατε και θα αφαιρέσει τα χρήματα απο το κουπόνι.
  • Αν έχετε επιλέξει paypal, θα σας μεταφέρει στην αρχική σελίδα του paypal ζητώντας τα στοιχεία εισόδου για να μπείτε στον ιστότοπο και δίπλα δείχνει τα στοιχεία του καταστήματος για να είσαστε σίγουρες οτι σας χρεώνει αυτός που περιμένετε. Τέλος σας ζητάει να ελέγξετε αν τα στοιχεία χρέωσης του λογαριασμού σας και τα στοιχεία της κάρτας είναι σωστά. Μετά την επιβεβαίωση, τραβάει τα χρήματα από την κάρτα σας και τα μεταφέρει στο κατάστημα.
Συγχαρητήρια, ολοκληρώσατε την ηλεκτρονική σας αγορά! Τώρα μπορείτε να κάτσετε αναπαυτικά στην καρέκλα σας και να περιμένετε να έρθουν τα καλούδια που παραγγείλατε. Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, κάπου θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο αποστολής, ο οποίος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το κόστος. Δεν έχει σχέση με τον τρόπο πληρωμής αλλά θεώρησα οτι πρέπει να το αναφέρω για να θυμάστε πάντα να τσεκάρετε πως και πότε θα έρθει η παραγγελία σας, με τι όρους και τι χρέωση.

Tip: Κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, πρέπει στη γραμμή διευθύνσεων του browser που χρησιμοποιούμε, πριν απο το www. να υπάρχει η ένδειξη HTTPS:// ([H]yper[T]ext[T]ransfer[P]rotocol[S]ecure και όχι HTTP:// σκέτο). Το "S" συμβολίζει την ασφαλή (secure) σύνδεση με το κατάστημα, που πρακτικά σημαίνει πως ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται από και πρός την ιστοσελίδα (προσωπικά στοιχεία, διευθύνσεις, αριθμοί καρτών) είναι κρυπτογραφημένες. Πολλοί browsers συμβολίζουν την ασφαλή σύνδεση με ένα λουκετάκι.
Ω ναι, το 90+% των δεδομένων που ανταλάσσουμε με το Facebook είναι κρυπτογραφημένο!
- ΠΡΟΣΟΧΗ! -
Σε παραγγελίες που κάνετε απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πραματάκια σας αν κοστίζουν πάνω απο 80€ θα σταματήσουν και θα ελεγχθούν απο το τελωνείο. Αν γίνει αυτό θα πληρώσετε παραπάνω από το 50% της αξίας του ΕΠΙΠΛΕΟΝ για να μπορέσετε να τα βάλετε στη χώρα. Υπάρχουν διέξοδοι για να μη συμβεί αυτό, όπως να πείτε στον αποστολέα να σημειώσει στο πακέτο οτι είναι δώρο διαγωνισμού ή αλλαγή ή κάτι που να δηλώνει πως δεν έχετε πληρώσει για το περιεχόμενο ή είναι μικρότερη η αξία του απο 80€. Επίσης καλό θα ήταν σε αυτή την περίπτωση η απόδειξη να μην βρίσκεται μέσα στο πακέτο, για την περίπτωση που ανοιχτεί στο τελωνείο, αλλά να σταλεί ξεχωριστά ή να την τυπώσετε απο την ιστοσελίδα του καταστήματος. Επειδή αυτό όμως είναι στην ευχέρεια του πωλητή και μόνο, η καλύτερη λύση είναι να παραγγέλνετε από χώρες της ΕΕ, έστω και αν είναι να δώσετε μερικά χρήματα παραπάνω.

Τώρα ελπίζω να έχετε τις γνώσεις και τη σιγουριά να "οργώσετε" οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα. Οπότε μου μένει να ευχηθώ καλό σόπινγκ και καλή προετοιμασία για τη Black Friday που πλησιάζει!

P.S.: Κάποια στιγμή θα κάνω και μία αναφορά στο ebay για τις διαφορές που έχει απο τα κοινά ηλεκτρονικά καταστήματα.

P.S.2: Για ότι απορία έχετε θα χαρώ να βοηθήσω στα σχόλια.

16 σχόλια:

  1. Χρήσιμο ποστ!
    Το κακό με τις αγορές από εξωτερικό είναι ότι κάποιες φορές τα μεταφορικά είναι όσο και τα πράγματα που αγοράσαμε.

    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς έχεις δίκιο αν και πλέον όσο και βελτιώνεται η κατάσταση, αφού πολλά ηλεκτρονικά μαγαζιά βάζουν αρκετές φορές το χρόνο free shipping, ενώ άλλα έχουν πάντα δωρεάν. Με λίγο καλό ψάξιμο μπορούμε να βρούμε ότι μας ενδιαφέρει σε συμφέρουσα για μας τιμή συνυπολογίζοντας και τα μεταφορικά ή να κάνουμε πολλές μαζί παραγγελία για να τα μοιράσουμε... Φιλάκια και καλό σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, ελπίζω να το εκμεταλεύτηκες για την Μπλάκ Φράιντεϊ!

      Διαγραφή
  3. Τα εξήγησες πολύ καλά, ενδιαφέρουσα ανάρτηση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Θα προσπαθήσω να σκεφτώ κι άλλα τέτοια πραματάκια που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλό και χρήσιμο το ποστ!! Πολύ ωραια ιδέα!!:)xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, δώστε κι εσείς καμιά ιδέα για το τι άλλο μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση! :)

      Διαγραφή
    2. The blog was absolutely fantastic! Lots of great information and inspiration, both of which we all need!

      Διαγραφή
    3. Thank you for the kind words! I have a question though, for all of you who write your comments in English, how can you read a Greek blog and understand it so well? Does Google do such a good job translating? :P

      Διαγραφή
  5. We both do already, so you can follow this blog if you want :) Thanks for the kind words.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χρήσιμο & καλογραμμένο ποστ!
    Thanx!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ, μακάρι να σου φανεί ή να σου φάνηκε χρήσιμο!

      Διαγραφή
  7. Μπράβο για την κατατοπιστική ανάρτηση, έχω ενθουσιαστεί με το blog σας!!
    Κυρίως τέτοιου είδους αγορές με ενδιαφέρουν για προσωπικά μου προϊόντα (στον επαγκελματικό χώρο προτιμώ τις face to face συναλλαγές), απλά πάντα είχα ένα επιπλεον φόβο με τις διαδικτυακές συναλλαγές και γενικά...

    φιλάκια και Keep up the good work!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή